2009
 
Altres anyades
2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019
 
  Tornar a vi
  PDF

Característiques NELIN   2009
Tipus de vi:   criança blanc
Procedència del raïm:   5,8 hectàrees pròpies en 4 parcel·les
Producció mitjana:   9.000 ampolles
Distribució:   internacional i nacional (Europa, EUA, Xina, Japó, Austràlia…)
Varietats de raïm:   54% garnatxa blanca, i 46% repartits en: macabeu, viognier, pinot noir, escanyavelles, pedro ximenes
Zones de la vinya:   vessant de pissarra (350m a 500m)
Grau alcohòlic:   14 %
Àcid tartàric:   5,3 g/l
Acidesa volàtil:   0,55 g/l
Anhídrid sulfurós total:   80 mg/l
Sucres residuals:   0,20 g/l
pH:   3,13
Tipus d’ampolla:   bordolesa
 
Envelliment NELIN   2009
Tipus de roure:   francès de gra fi
Fermentació:   en bótes i tines de roure, amb llevats autòctons
Temps en bótes:   9 mesos en tines de roure i en tines de ciment
Temps en ampolla:   embotellat al Juliol 2010
René Barbier NELIN   2009
 

Abans de la fil·loxera, el viticultor era l’únic responsable de la qualitat dels seus vins. La reestructuració del vinyer ha tingut com a prioritat la seva rendibilitat transformant-se en un espai de monocultura mecanitzat tenint com a meta una producció mes important i menys despeses per hectàrees. L’empelt obligatori per a la supervivència del vinyer ha permès els científics de crear clons resistents a les malalties i provocar al mateix temps un millor rendiment. Paral·lelament, l’enologia es desenvolupà moltíssim, de manera que els vins procedents d’aquestes cultures modernes van ser referents homologats de la qualitat. Nelin vol representar la viticultura a cura dels antics que reflectien en la parcel·la varietats compensatòries entre la frescor, terrer, acidifiquis i complexitat local.

Aquest vi blanc de Nelin tampoc és molt blanc, és l’equilibri entre el masculí i el femení, ple d’ardor i joventut. És harmonia entre el terrer del Priorat i la cuina creativa en apogeu.

Una base de Garnatxa evoca un onatge de pujols abraçats per un sol de justícia, esquitxats de substàncies especiades, almívar i amb una mineralització empebrada.

Les altres varietats esculpeixen rierols fent-los lliscar pels barrancs i donant vitalitat. Una nota de frescor farcida de flor de taronger s’apropa des la nostra terra acaronant la seva acidesa i transformant-se en delicada mineralització. Un paisatge de formes dolces i tendres, un exotisme de fruites carnals i subtils. Aromes de pissarra que pronostiquen la seva longevitat. Una harmonia de varietats en un terrer meravellós. No és una volta malenconiosa al passat, però és un treball racional per potenciar la personalitat i donar una identitat al Priorat. Els avenços extraordinaris en el terreny de l’enologia no es renyeixen amb el fet de subratllar la saviesa vitícola. Nelin pretén solament seguir aquest trajecte.
L’enoleg NELIN   2009
 

El Nelin 2009 presenta un bell i nítid color groc daurat que reflecteix una adequada evolució del color durant la seva criança.

La seva aroma és molt intensa i plena de matisos. Inicialment es perceben clares notes de fruites d’os (albercoc, préssec, nespres…), tot això envoltat de records cítrics (aranja), d’almívar, de vainilla i de fruits secs lleugerament torrats. Una aroma certament intensa i complexa pròpia d’un gran vi.

El seu atac és tan llaminer que unta literalment el paladar, si bé la seva compensada acidesa mineral fa que el seu pas per boca sigui summament refrescant. Un esplèndid vi que s’acomiada mostrant tota la riquesa i persistència de les seves aromes.


Fernando Zamora Marín
Professor titular de la Facultat d’Enologia de Tarragona
Enòleg de Clos Mogador