La imaginació romàntica de la tia Elisabet Barbier va plasmar en la seva novel·la «La gent de Mogador» les accions i les contradiccions, els amors i els desamors d'una època en què la nostra família de viticultors va traçar el seu camí a través del temps i l'espai.
I ara, aquesta família de tradició centenària ha descobert, després de més de quinze anys, un petit racó únic en un context meravellós. Un lloc difícil d'imaginar, on la vinya viu un conte de fades. Aquest paratge, anomenat Priorat, és una de les més velles denominacions vinícoles. El seu nom ens evoca el Prior del primer convent de cartoixans implantat a Catalunya al segle XII.
Els orígens d'aquesta vinya es remunten a l'era romana. Amb prou feines inclou 2.000 hectàrees sota un microclima excepcional, condicionat per les muntanyes de 1200 metres que l'envolten.
La vinya de Clos Mogador és un immens amfiteatre de pissarra (llicorella), banyat als seus peus pel Siurana, riu ric en història i en llegendes morisques.
Aquest quadre excepcional emociona al visitant al veure enmig d'una vinya on diferents varietats viníferes s'ubiquen segons l'altitud, l'exposició, la seva sensibilitat al sol o al rosada. Tots aquests factors naturals es conjuguen per omplir de riquesa i fantasia cada ampolla de Clos Mogador.
La garnatxa, la syrah, el cabernet, la carinyena, es transmuten entre les dogues de roure, sota l'acurada atenció delviticultor René Barbier fill, per sorgir, vermelles d'emoció, en el moment òptim de la seva maduresa. Una elaboració artesanal dóna llum a unes poques ampolles plenes d'amor i generositat, preparades segons les millors tradicions dels grans crus. Obrir Clos Mogador, preneu el vostre temps, espereu i deixar-vos transportar.
René Barbier
PRIORAT
Manyetes és el nom d’un paratge de Gratallops. Un lloc especialment pobre pel seu terrer, massa assolellat i exposat a una gran sequedat. Pràcticament al límit de la supervivencia.
Un desafiament apassionant, ja que sota aquestes condicions gairebé desèrticas es concentren les essències principals del Priorat.
En un cantó proper a l’asfíxia, hi resisteix un antic vessant, àrid i inclinat, recobert de pissarres i plantat de carinyena. Una mescla emotiva en un lloc incomparable.
Avui el paisatge recompensa l’esforç i reconcilia el paratge amb els seus visitants. Només la influència de l’Ebre, que s’endevina en l’horitzó, li atorga de tant en tant, una mínima expressió d’humitat que permet la supervivència de la seva vegetació.
El resultat és un vi sorprenent. La carinyena i la garnatxa es conjuguen en el terrer per produir un vi mineral, femení, agradable, subtil, que m’ha robat el cor.
Manyetes és el terrer del Priorat fet vi.
René Barbier
PRIORAT
Nelin és un concepte de vi blanc d’ànimes bessones. Representa l’equilibri entre el femení i el masculí en l’esplendor de la joventut. És l’harmonia del terrer del Priorat per a una cuina catalana en el seu apogeu. Un gran periodista català contemporani ha dit: “Avui en dia, Catalunya és coneguda per alguns grans cuiners i pels vins del Priorat”.
Per tant, és difícil que els nostres vins negres, tan rics i potents, puguin ser el complement ideal per a aquesta nova cuina d’autor. I és per això que Nelin espera ser el seu company més adequat.
Una base de garnatxa blanca evoca els pujols ondulats sota un sol impenitent, esquitxats d’aquelles sensacions d’espècies i de codony que la pissarra del seu sòl condimenta amb notes minerals.
El macabeu, meravellosament adaptada, dibuixa els rierols que serpentegen els pujols. Aquesta nota de frescor embolcallada amb flor del taronger s’acosta a la nostra terra per atenuar l’aridesa d’una mineralitat exquisida.
Tot això amb un matís insòlit, estrany al terrer, que prove del escanyavelles. Aquest estructura en conjunt dóna futur al nostre vi gràcies al seus tanins i la seva acidesa. Aquest estrany ancestre, sense trair el seu terrer, oferix a Nelin la poció per a una llarga vida.
René Barbier
MONTSANT
A principis dels anys 2000 vam començar amb René Barbier fill les primeres experiències de vinificació al municipi de La Figuera (70 habitants). Allí vam conéixer uns viticultors i varem vinificar aproximadament 4.000 kgs. de raïm garnacha.
A l’any 2002 vaig descobrir la vinya centenària del Sr. Joan Anguera, avui Espectacle i
vam començar a potenciar aquesta zona de garnatxes irrepetibles amb la col·laboració dels viticultors de la zona.
La tria d’aquest nom és d’ Anderson Barbier Meyer, el meu fill petit, artista, que junt amb la seva mare van crear aquesta etiqueta.
I també s’incorpora a aquest projecte el nostre segon fill, Christian, que porta Clos Mogador pel camí de l’agricultura biodinámica.
La garnatxa de la Figuera produeix uns vins amb una gamma de colors únics, tendres i fluids, d’aromes frescos, florals, pell de taronja, incens i un conjunt notable de varietats de fruita blanca, de cítrics molt frescos. L’alta graduació d’aquest vi, juntament amb una acidesa excepcional afavoreix un envelliment perfecte. En boca entra suau, amb harmonia, però in crescendo en el desenvolupament del gust que progressivament puja deixant un post-gust excepcional. Aquest vi ens deixa atònits i ens colma de vitalitat.
René Barbier, procedent d'una coneguda família de viticultors francesos, arribo al Priorat quan els vins d'aquesta zona eren totalment desconeguts. Va ser el primer dels pioners dels nous vins negres del Priorat i va apostar amb èxit per recuperar la singularitat del terroir.
El 1979 va adquirir una petita finca a Gratallops de 20 hectàrees plantada de Garnatxes, carinyenes, Cabernet i Syrah, així va començar el trajecte de Clos Mogador “Primer Vi de Finca”. Vi de Finca és una qualificació diferenciada que es suma a la D.O.Q. Priorat. Aquesta denominació garanteix que tot el raïm dedicat a la seva elaboració al llarg de, al menys, els últims cinc anys prové única i exclusivament e la finca propietat de Clos Mogador.
Més tard adquireix uns 20 hectàrees més entre Manyetes (vi de vila Gratallops) i Nelin (blanc). Sempre obsessionat pel terroir, Rene intenta que en els seus vins es reflecteixi el clàssic de la zona i reconeix que sent gran feblesa per les Garnatxes.
Resum cronològic
1986: compra d'una antiga granja 'Gratallops per a construir el celler 1987: fundació de la societat S.A.T. (societat agrària de transformació) 1989: 1r verema 1991: 1r comercialització de la 1r verema 1992: 1r article internacional a la revista Gault et Millau escrit per Pierre Chrisol (revista especial sobre les olimpíades de 1992) 1993: 1r exportació: 80% de la producció a Suïssa 1993: 1r puntuació d'un vi del Priorat a Robert Parker: CLOS MOGADOR 92/100 1998: expansió del celler: construcció de la nau de bótes i dels despatxos. 1999: René Barbier rep la medalla del mèrit agrícola del president de la Generalitat de Catalunya: Jordi Pujol 2000: creació del 1r mil·lèsim del nostre vi blanc: Nelin 2000: creació del vi Manyetes 2001: Clos Mogador rep la notació de 98/100 de Robert Parker i la 4 º posició en la llista dels millors vins del Món de Wine Spectator 2004: creació del vi de la DO Montsant: ESPECTACLE 2004: El vi ESPECTACLE rep la notació de 99/100 de Robert Parker 2005: construcció de la nau de logística: Logistic vins a Falset 2007: creació i comercialització de l'oli d'olives extra verge Clos Mogador 2009: mil·lèsim de celebració d'aniversari: 30 anys de vinya i 20 anys de vi. 2010: creació de la destil·leria: Brisfer i dels seus destil·lats: "La Quinta Essència dels llops" de vi i de lies de Clos Mogador. 2011: 20 anys a la llista Robert Parker 2012: a partir d'aquesta data s'afegeix a l'agricultura ecològica i l'agricultura de biodiversitat: l'agricultura biodinàmica. 2014: creació del vi COM TU de la D O MONTSANT 2016: COM TU rep la puntuació entre 94 i 96 / 100 de Robert Parker per l’anyada 2016 2018: ampliació de les vinyes a Manyetes, Clos Mogador, Nelin i Com Tu.
ELABORACIÓ I VINIFICACIÓ DE MOGADOR i MANYETES
La verema de totes les finques és manual, i s'espera al moment d'òptima maduresa fenòlica per recollir la collita. Es transporta ràpidament al celler en caixes de 10 quilos, i es passa per la doble cinta de selecció d'entrada (es seleccionaran primer els raïms i després els grans). La fermentació és a partir d'un peu de cuba espontani, respectant el llevat autòcton de la zona. Es fan remuntats i enfonsaments del barret a fi d'obtenir una òptima extracció. Es controla diàriament l'evolució del procés, i es vigila que la temperatura no arribi a límits excessius. Aquest procés es porta a terme en grans barrils o en bótes obertes de 300 litres. La maceració és llarga (de 4 a 5 setmanes) i es decideix el trasbals per criteris de tast. Es separa el vi flor del premsat, i s'espera a que arrenqui la fermentació malolàctica. Després d'aquesta, es passa a bótes franceses on la criança es prolongarà durant 18 mesos. Després decidir el moment de l'embotellament, s'espera la seva evolució en ampolla.
ELABORACIÓ I VINIFICACIÓ DE NELIN
Es cull a mà en caixes de 10 kg aprofitant les baixes temperatures del matí per evitar l'oxidació en el premsat. Un cop el raïm està al celler, el 90% d'aquest es premsa directament i se separa el most flor o de primera extracció i les segones de premsa. Una petita part de la producció total es macera amb les pells durant unes 12 hores abans del premsat. Després del premsat se separen els primers precipitats del most i s'activa la fermentació mitjançant un peu de cuba de llevat autòcton preparat amb anterioritat amb raïm de la mateixa finca. La fermentació a temperatura controlada 16-18º transcorre en bótes i en tines de fusta i sol durar uns 20 a 30 dies. Un cop acabada la fermentació es fa una primera barreja del vi i es passa a la criança que es realitzarà en bótes, tines de fusta, tines de ciment.
ELABORACIÓ I VINIFICACIÓ COM TU
En el COM TU, com en tots els nostres vins, la fermentació es produeix pels llevats que provenen de les nostres vinyes, és a dir, llevats autòctons, sense afegits; tampoc és el nostre camí corregir l’acidesa, els tanins o el pH, de fet, per a mi no cal corregir res, ans al contrari, són aquests factors no perfectes els que conformen el carácter del vi. El que sí fem és una selección del raïm per tal de desacartar el que està fet malbé. Y és amb aquesta Garnatxa, sense l’ajut dels seus socis habituals (la carinyena i el Syrah) no perquè sigui una idea nostra sinó perqué al poble de La Figuera les vinyes són exclusivament de garnaxa, que farem el vi Com Tu. En aquesta ocasió, treballarem amb una part del raïm sencer i l’altre aixafat, fent diferents fermentacions amb mètodes diferents, combinant maceracions en diferents temps: una part més curta de entre 10 a 12 dies i altres més llargues, de 35 a 45 dies. Al final de la fermentació farem l’ensamblatge per entrar en el periode de criança, que tindrà lloc en foudres de 5.000 l. de fusta vella, on el vi s’estarà durant un any, i després de 4 a 6 mesos en recipient de formigó. Seguidament l’embotellarem per a sortir al mercat al mes de setembre, havent passat donçs dos anys abans de que es pugui beure.
Per primer cop al nostre país es concedeix la prestigiosa qualificació «Vi de Finca» a Clos Mogador, un dels vins de reconegut prestigi que elabora René Barbier a la D.O.Q. Priorat.
Vi de Finca és una qualificació diferenciada que es suma a la D.O.Q. Priorat que acompanya aquest vi. Aquesta denominació que s’ha concedit a Clos Mogador per primera vegada a Espanya. garanteix que tot el raïm dedicat a la seva elaboració al llarg de al menys. els últims cinc anys prové única i exclusivament de la finca propietat de e los Mogador (cinc anys de traçabilitat), i es concedeix així mateix en base a l’existència d’un reconeixement i nternacional del vi al llarg dels últims deu anys.
El reconeixement dels terrers del Priorat han donat pas a la creació dels nous “vins de la vila” Gratallops, igual que a Borgonya, França. El prestigi d’aquesta zona no té límits, i Manyetes no pot escapar a aquesta denominació.
Manyetes és el nom d’un paratge de Gratallops. Una part especialment pobra del seu terrer, massa assolellat i exposat a una gran sequedat. Pràcticament al límit de la supervivència. Un desafiament apassionant, ja que sota aquestes condicions gairebé desèrticas es concentren les essències principals del Priorat.
En un cantó proper a l’asfíxia, hi resisteix un antic vessant, àrid i inclinat, recobert de pissarres i plantat de carinyena. Una mescla emotiva en un lloc incomparable. Hem volgut aportar-li un toc de feminitat amb la garnatxa.
Avui el paisatge recompensa l’esforç i reconcilia el paratge amb els seus visitants. Només la influència de l’Ebre, que s’endevina en l’horitzó, li atorga de tant en tant, una mínima expressió d’humitat que permet la supervivència de la seva vegetació. El resultat és un vi sorprenent. La carinyena i la garnatxa es conjuguen en el terrer per produir un vi mineral, femení, agradable, subtil, que m’ha robat el cor.
Decantar és el fet d'eliminar les parts sòlides i residuals d'un vi, es diuen els pòsits. Evidentment aquesta pràctica està destinada normalment a vins.
És important de seguir alguns consells:
Ja que aquests vins solen ser delicats, portar l'ampolla a prop del lloc on serà degustada (un lloc 16º de temperatura) amb dos dies d'antelació, posar-la de peu per a que el pòsit decanti, no moure fins a ser destapada.
Destapar sense moure l'ampolla i decantar d'una sola tirada fins arribar als pòsits. Una espelma ens pot ajudar a ser més precisos. Els vins d'una certa edat no volen esperar després de la seva decantació. És convenient beure'ls i apreciar immediatament.
En el cas dels nostres vins, és probable que tinguin pòsits relativament joves ja que no filtrem. Creiem que aquesta pràctica fatiga i empobreix la qualitat i la frescor de les nostres anyades.
Elaborem i criem amb precisió a partir d'un raïm molt qualitatiu que no necessita cap intervenció química. Successius trasbalsos en la seva criança deixen les nostres vins nets i brillants, pràctiques que sempre es fan en el moment precís que assessora el nostre calendari lunar. No esterilitzem, volem un producte viu. Les nostres ampolles van creixent amb els anys.
La segona raó per la qual hem de decantar és per oxigenar el vi per tal d'afavorir i alliberar les aromes dels vins que tenen una característica de reducció (vins tancats). Alguns dels nostres vins, sobretot en el Clos Mogador, necessiten una profunda oxigenació per gaudir d'una explosiva degustació.
Algunes varietats, com la Syrah són reductives i l'aeració en el servei els ajuda. A més els nostres vins profundament naturals necessiten pràctiques enològiques que eviten l'oxidació evitant riscos inútils. En conseqüència per degustar caldrà tornar-li l'oxigen que li robem.
Manyetes Vi de Vila de Gratallops
Només decantar si tenen pòsits
A les anyades joves no decantar
Temperatura del vi: 16º
Nelin El nostre vi blanc
Si és jove, decantar per oxigenar 10 minuts
Si té 4 anys a 7 anys, decantar 20 a 30 min
Temperatura del vi: 16º
Clos Mogador Vi de Finca - DOQ Priorat
És el més complex, si és jove de 30 minuts a 2 hores segons l'anyada
Amb 5 a 8 anys decantar de 4 a 5 hores
Amb els Clos Mogador vells de 20 anys, millor consultar un sommelier entès.
O al celler closmogador@closmogador.com
Temperatura del vi: 16º
Una ampolla oberta de Clos Mogador pot beure durant una setmana sense perdre la seva màgia.
Les copes són per a la sensibilitat de les nostres farinetes gustatives comparable a la bona audició d'una música. Un gran orquestra amb una mala acústica pot ser un desastre.
Un gran vi en una copa no adequada pot ser un "fiasco".
La copa en general ha de ser de cristall fi, absolutament transparent, incolora, amb una boca més o menys tancada (segons els vins) per poder apreciar més fàcilment les aromes.
Al mercat es pot trobar diversos tipus de copes. Per exemple:
-Per a un Clos Mogador , la copa Syrah (Riedel) és perfecta.
-Per el blanc Nelin , una copa de Borgonya, o també una copa Viogner (Riedel).
-Per Manyetes , una copa de Bordeus o també una copa Montsant (Riedel)
Es pot trobar una copa adequada per a tots els nostres vins: la copa Vinum de restauració. (Riedel)