2021
 
Altres anyades
2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021
 
  Tornar a vi
  PDF

Característiques NELIN   2021
Tipus de vi:   criança blanc
Procedència del raïm:   5,8 hectàrees pròpies en 4 parcel·les
Producció mitjana:   9.000 ampolles
Distribució:   Nacional i internacional (Europa, EUA, Xina, Japó, Austràlia…)
Varietats de raïm:   Base de garnatxa blanca i macabeu, més pansal, picapoll blanc, cartoixà i altres (trepat blanc, carinyena blanca, PX, escanyavelles).
Zones de la vinya:   vessant de pissarra (350m a 500m)
Grau alcohòlic:   14 %
Àcid tartàric:   5,3 g/l
Acidesa volàtil:   0,6 g/l
Anhídrid sulfurós total:   90 mg/l
Sucres residuals:   0,8 g/l
Tipus d’ampolla:   bordolesa
 
Envelliment NELIN   2021
Tipus de roure:   francès de gra fi
Elaboració:   Fermentació en bótes i tines de roure, només llevats autòctons
Criança   12 mesos en tines de 1.200 l. i 6 mesos en tines d’acer inoxidable.
Temps en ampolla:   Embotellat a l’abril 2023
René Barbier Ferrer NELIN   2021
 

Nelin és un concepte de vi blanc d’ànimes bessones. Representa l’equilibri entre el femení i el masculí en l’esplendor de la joventut. És l’harmonia del terrer del Priorat per a una cuina catalana en el seu apogeu. Un gran periodista català contemporani ha dit: “Avui en dia, Catalunya és coneguda per alguns grans cuiners i pels vins del Priorat”

Per tant, és difícil que els nostres vins negres, tan rics i potents, puguin ser el complement ideal per a aquesta nova cuina d’autor. I és per això que Nelin espera ser el seu company més adequat.

Una base de garnatxa blanca evoca els pujols ondulats sota un sol impenitent, esquitxats d’aquelles sensacions d’espècies i de codony que la pissarra del seu sòl condimenta amb notes minerals.

El macabeu, meravellosament adaptada, dibuixa els rierols que serpentegen els pujols. Aquesta nota de frescor embolcallada amb flor del taronger s’acosta a la nostra terra per atenuar l’aridesa d’una mineralitat exquisida.

Tot això amb un matís insòlit, estrany al terrer, que prove del escanyavelles. Aquest estructura en conjunt dóna futur al nostre vi gràcies al seus tanins i la seva acidesa. Aquest estrany ancestre, sense trair el seu terrer, oferix a Nelin la poció per a una llarga vida.
René Barbier Meyer NELIN   2021
 

“El PRIORAT BLANC.”

Nelin és la interpretació de la nostra família sobre el que és el vi blanc del Priorat.

En Nelin juguem amb les pells, inspirant-nos en els antics «brisats»*, treballant amb llevats autòctons, fermentacions de més de 6 mesos, criances de més de 15 mesos, i utilitzant tot tipus de materials, començant la primera fase amb fustes, després passant per ciment, ceràmica i fins i tot en la seva última fase inoxidable.

Darrerament estem molt emocionats reintroduint varietats autòctones úniques com ara el trepat blanc o el cartoixà.

(*Fermentacions amb pells)

Comentaris sobre la collita de 2021:

Una anyada excepcionalment diferent.
La primera setmana de l’any una gran nevada va deixar saó, que es va anar mantenint durant tot l’any amb pluges suaus cada mes. Després d’un any de bones pluges, que va ajudar a mantenir bones reserves al sòl, la coberta vegetal va fer d’aliment i refugi a la biodiversitat, aliada en el control de plagues. Les pujades de temperatura altes de l’estiu van permetre mantenir a ratlla les malalties del cep. La vinya va arribar molt carregada de vegetació, i amb un 30% més de raïm, permetent una bona maduració que va canviar per complet la concentració a la que estàvem acostumats. Els vins van poder arribar a l’equilibri molt més fàcilment mantenint una bona mineralitat i acidesa aportant frescor i elegància en tots ells.
L’any més abundant de la història. Una anyada que reflexa més la climatologia que vitivinicultor.

Enòleg del Celler Clos Mogador